Beleidsoverleg
Ledenvergadering
De NPB is een vereniging. Dat is een organisatievorm waarbinnen de leden het beleid bepalen. Zoals wettelijk verplicht gebeurt dat minstens één keer per jaar door het houden van een algemene ledenvergadering, kortweg een ALV. NPB-leden uit het hele land komen dan bij elkaar om met het bestuur het functioneren en de prestaties van de bond te bespreken.
In de coronajaren is de jaarlijkse ALV in de herfst terechtgekomen. Vanaf 2025 schuift ze weer terug naar het voorjaar. De gekozen datum voor de eerstvolgende ALV is donderdag 15 mei. De locatie is het hoofdkantoor van de NPB, het Huis voor Veiligheid in Baarn.
Wil jij namens jouw NPB-afdeling deel uitmaken van deze bijzondere bijeenkomst? Dat kan! Alle leden zijn welkom. LET OP: voor het bijwonen van de ALV kun je vakbondsverlof aanvragen.
In de aanloop naar de jaarvergadering kunnen het hoofdbestuur en de afdelingen voorstellen indienen voor verbeteringen en vernieuwingen van het beleid. De sluitingstermijn daarvoor is dit keer maandag 3 maart. Op de ALV worden deze voorstellen behandeld en daarna in stemming gebracht. Wordt een voorstel aangenomen, dan moet het bestuur daaraan uitvoering geven. Dat maakt de ALV tot het machtigste orgaan van de bond.
Kom dus op 15 mei vooral meepraten en meebeslissen over het NPB-beleid. Volg de voorbereidingen op onze speciale webpagina.
Naar de ALV-pagina
Vacature
Ondersteuning gezocht!
Ben jij een gedreven en servicegerichte professional die graag het verschil maakt in een dynamische omgeving? De NPB zoekt twee bestuursondersteuners (2 x 24 uur per week) om ons team te versterken en onze bestuurders optimaal te ondersteunen.
In deze functie geef je secretariële, organisatorische en administratieve ondersteuning aan de (hoofd)bestuurders van de NPB. Jij weet te ontzorgen en te faciliteren. Je ondersteunt samen met collega’s meerdere overlegstructuren, waaronder de bondsraad, het hoofdbestuur, het voorzittersoverleg, het dagelijks bestuur, de Coöperatie Huis voor Veiligheid en eventuele tijdelijke commissies.
Je zorgt voor de voorbereiding en afhandeling van de vergaderingen en je beheert de actie- en besluitenlijsten. Je onderhoudt interne en externe contacten. Je bent (mede) verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van bestuurlijke processen en het maken van planningen en afspraken.
Daar staat een salaris tegenover tussen €2.953 en €3.831 (schaal 8, cao FNV-organisaties, op basis van een dienstverband van 35 uur), 140 uur wettelijk verlof en 88 uur bovenwettelijk verlof per jaar (bij een dienstverband van 35 uur). Ook bieden we een goede pensioenregeling en vakantiegeld en een dertiende maand (allebei 8,33% van je jaarsalaris).
Belangstelling? Stuur dan uiterlijk maandag 20 januari een reactie naar Jamil Loukili, het hoofd van onze afdeling Ondersteunende Diensten.
Alle vacatures
Themamiddag
Diversiteit
Op woensdag 19 maart presenteert de NPB een leerzame bijeenkomst over het thema Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Interessante sprekers en workshops, gevolgd door een iftar. Deelnemers zijn vanaf 12:30 uur welkom. Het programma begint om 13:00 en duurt tot ongeveer 18.15/18:30 uur. Daarna volgt vanaf 19.05 uur de iftar. LET OP: de middag is alleen bedoeld voor NPB-leden en het aantal plaatsen is beperkt.
De middag begint met een lezing door Sinan Çankaya, cultureel antropoloog en schrijver, gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politie (Buiten veiliger dan binnen, 2011).
Daarna kunnen deelnemers meedoen aan drie workshops.
- Van privileges naar tools (35 plaatsen): leer hoe je jouw invloed effectief kunt inzetten op een manier die bij jou past. Een workshop door Nadine Ridder.
- Met andere ogen (12 plaatsen). Met deze VR-workshop over inclusie en uitsluiting reflecteer je op je eigen perspectieven, ervaringen en ideeën. Via VR krijg je te maken met confronterende dilemma’s. Zo creëer je samen je collega’s een inclusieve werkomgeving.
- Leiderschap en omgaan met vooroordelen (50 plaatsen). Een workshop door Barbara Bos.
Aanmelden
ARAG
Veiligheidspolis
Met ingang van 1 januari 2025 houdt de ARAG Veiligheidspolis op te bestaan. Reden: om deze verzekering kostendekkend te krijgen, zou de premie vanaf volgend jaar met dertig procent moeten stijgen. In plaats daarvan krijgen alle houders van een Veiligheidspolis een alternatief aangeboden: ARAG Uitgebreid Verzekerd – Politiebonden.
De nieuwe polis biedt een ruimere dekking, waaronder extra modules zoals Consument & Verkeer, Wonen en Familie. Daar staat tegenover dat de premie maximaal twintig procent hoger ligt dan de voormalige premie van de Veiligheidspolis. Deze premieverhoging kan ook nog lager uitvallen bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen. Dat levert namelijk extra pakketkorting op.
Over de exacte hoogte van hun nieuwe premie ontvangen de huidige houders van een Veiligheidspolis in januari informatie. Na ontvangst kan deze nieuwe polis nog binnen een maand na de ingangsdatum opgezegd worden. Je hoeft dus niet per se in december al een beslissing te nemen over het accepteren van de nieuwe polisvoorwaarden.
Wil je toch al voor de jaarwisseling opzeggen, dan kan dat ook. Op grond van artikel 7:940 lid 4 Burgerlijk Wetboek heb je het recht om de verzekering per 31 december 2024 op te zeggen, aangezien de wijziging nadelig kan uitvallen door de hogere premie. Dit is een aanvulling op de standaard opzegtermijn van één maand.
De NPB heeft via FNV LEDENVOORDEEL een interessant alternatief in de aanbieding: aanvullende rechtshulp bij privéproblemen via Univé.
Lees meer
Drie doeners
Voorgoed weg
Dit najaar zijn de NPB in drie weken tijd drie geliefde collega’s met een groot vakbondshart ontvallen, onder wie twee ereleden. Op dinsdag 22 oktober overleed Jan Dirk van Oostaijen (75 jaar), negen dagen later Harry van Rijn (75 jaar) en vijftien dagen later Agnes Boezen (foto boven) op slechts 62-jarige leeftijd.
De NPB publiceerde op zijn website en via de sociale media uitgebreide herdenkingsartikelen over deze trouwe bondgenoten. Dat leidde tot vele geschokte en bedroefde reacties. Het was duidelijk dat de vele tientallen jaren dat zij zich vanuit de NPB uit volle overtuiging hadden ingezet voor de belangen van politiemedewerkers – individueel en collectief – op de werkvloer niet onopgemerkt waren gebleven. Nog maar een jaar geleden waren Harry (foto) en Jan Dirk nog duidelijk aanwezig op de ALV in Baarn en zagen we Harry weer als vanouds achter de interruptiemicrofoon opduiken om het bestuur een vraag te stellen of ergens op te wijzen.
De betreurde collega’s waren alle drie doeners. ‘Langs de kant staan helpt niet,’ vertelde Jan Dirk (foto) in 2020 aan het NPB-bondsblad. ‘Als je iets wilt bereiken of gedaan wilt hebben, dan moet je er zelf wat voor doen. Dat is op alle terreinen zo. Als er een criminele zaak opgelost moest worden, dan moest ik er zelf op uit. Achter je bureau blijven zitten wachten was er niet bij. Actie was nodig. In het vakbondswerk is het niet anders. Niets komt zomaar goed.’
IM Dirk Jan van Oostaijen
IM Harry van Rijn
IM Agnes Boezen
Zeeland-West-Brabant
Jubilarissendiner
Op dinsdagavond 26 november huldigde de afdeling Zeeland-West-Brabant zijn jubilarissen tijdens een gezellig diner in Non Plus Ultra, op de grens van de twee provincies. Tien trouwe bondgenoten konden fysiek aanwezig zijn. Vier van hen waren 50 jaar geleden lid geworden en nog eens vier hadden al 40 NPB-jaren volgemaakt. Twee beginnelingen kregen een speldje omdat ze 25 jaar bij de bond waren. Allen kwamen met partner of (klein)kind.
Verder was het huidige bestuur uitgenodigd en waren ook Albert Springer en Kees Wijnen namens het landelijke dagelijks bestuur van de partij. Zij zetten onder andere de twee collega's nog eens in het zonnetje die op de laatste algemene ledenvergadering tot erelid waren benoemd: Hans Beurskens en Marinus van Deudekom (foto).
Tekst Dick Harte | foto's: Frank Zwinkels & NPB-archief