Actueel

Heftige politieweken
in de hoofdstad
Op woensdag 20 november reisde NPB-voorzitter Nine Kooiman naar Amsterdam om te zien en te horen hoe de collega’s daar twee ongekend heftige werkweken hadden ervaren. In de nasleep van de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv waren voetbalsupporters uit Israël in de nacht van 7 op 8 november ten prooi gevallen aan een uitbarsting van hit-and-run-geweld. Dat had een golf van sociale onrust en rellen veroorzaakt, die dagenlang aanhield.
Het bewaken van de openbare orde en veiligheid in de hoofdstad en het opsporen van de geweldplegers vroeg die weken om een flinke extra inzet van politiemensen – zowel uit Amsterdam als uit de rest van het land.
Tot verbazing van de politiebonden bleek deze inzet de collega’s opvallend veel stank voor dank op te leveren. Op straat kregen politiemensen beledigingen, verwensingen, vuurwerk en andere projectielen naar hun hoofd geslingerd. Via de (sociale) media uitten deskundigen, politici en toetsenbordridders scherpe kritiek op de kwaliteit van het politieoptreden.
Nine Kooiman verklaarde namens de gezamenlijke politiebonden: ‘Dit zijn onbegrijpelijke trappen in de rug terwijl je steun in de rug verwacht. Kennelijk is het niet goed genoeg als agenten vijftien uur inzet achter elkaar draaien om rust en veiligheid te creëren.’

NPB-voorzitter Nine Kooiman aan tafel bij het RTL-programma BEAU
Op maandag 11 november verklaarde premier Dick Schoof namens het kabinet dat de gebeurtenissen in Amsterdam duidelijk maakten dat Nederland worstelt met een integratieprobleem. Nog altijd waren er Marokkanen die zich niet wensten te houden aan ‘onze’ normen en waarden.
Dit kabinetsstandpunt zorgde voor een hernieuwde opleving van de sociale onrust – en dus voor een verlengde noodzaak om extra politiemensen in te zetten, wat weer leidt tot een nog langere overbelasting. Dit was voor NPB-voorzitter Kooiman aanleiding om op 12 november namens de politiebonden de media op te zoeken, onder andere de talkshow BEAU van RTL4. Ze deed daarin een oproep aan de politiek om de huidige polarisatie in Nederland niet verder aan te wakkeren en voorrang te geven aan het zoeken van mogelijkheden voor verbinding.

‘Er zijn momenteel veel brandhaarden in de samenleving, en in Amsterdam laait er geregeld een op. In die omstandigheden zouden politici moeten bijdragen aan het creëren van rust. Dat doe je niet door olie op het vuur te gooien. Water op het vuur is dan in het algemeen belang. Je helpt daardoor ook de politiemensen bij hun moeilijke werk – in plaats van dat werk nog complexer te maken.’
Nine Kooiman

Chocoladeletters
Het bezoek van Nine Kooiman aan de politie-eenheid Amsterdam viel samen met een actie van de gelijknamige NPB-afdeling. Samen met eenheidsbestuurder Annelot Tigchelaar gingen kaderleden die dag langs bij meerdere opkomstlocaties om hun waardering en zorg voor de collega’s uit te spreken. Ze kwamen niet met lege handen, maar brachten voor iedereen een eersteklas chocoladeletter mee. Een symbolisch gebaar, verwijzend naar alle collega’s die door hun extra inzet niet samen met hun kinderen naar de intocht van Sinterklaas hadden kunnen kijken.
Naar aanleiding van de incidenten in Amsterdam was de NPB op 12 november meerdere keren in de media. Klik op de onderstaande button om naar het overzicht van de berichten te gaan.
NPB IN DE MEDIA

tekst: Dick Harte | foto's: ANP, RTL, NPB-archief