OR-verkiezingen

‘Gezocht: kandidaten
voor de OR-verkiezingen’


In november van dit jaar vinden er binnen de Nationale Politie verkie­zingen plaats voor de nieuwe onder­nemingsraden. Voor elke eenheid worden dan de nieuwe OR-leden gekozen. Vanaf deze maand kunnen politiemedewerkers die voor zo’n zetel in aanmerking willen komen, zich kandidaat stellen. Aan enkele zittende OR-leden stellen we de brandende vraag waarom ze dat vooral moeten doen.

Johan Brandsma

OR PDC

‘Vergelijk het PDC maar met een rally-auto. In de bestuurdersstoel zie je onze directeur. Met ernaast, op de stoel van de navigator, de complete OR. Wij bepalen mede de koers die we rijden, dus die van jouw werkomgeving. Als OR-lid heb je dus de kans om mee te beslissen en die werkplek vorm te geven. De OR is dus absoluut geen gezelligheids­club die lekker koffie zit te drinken met de baas. Natuurlijk mag de sfeer best gemoedelijk zijn. Sterker nog, dat is belangrijk. Maar we hebben wel steeds dat belangrijke doel.


Naast deze mogelijkheid om zo collega's te helpen, zijn er ook ver­schillende winst­punten voor jezelf te behalen. De inkijk in het reilen en zeilen van de totale organisatie is er daar absoluut een van. Als OR-lid krijg je unieke kennis en inzichten over processen en besluiten. Iets waar je voor de rest van je leven iets aan hebt. Datzelfde geldt trouwens voor de vaardigheden op het gebied van communiceren, overleggen en onderhandelen. Kortom, zowel de organisatie, de collega's als jijzelf kunnen er volop van profiteren.


Als je kiest voor het OR-werk dan krijg je er dus ontzettend veel voor terug. In elk geval verbreed je je blik binnen de organisatie. Je mag meepraten over zaken waar je vanuit je gewone werk eigenlijk nooit te maken krijgt. Daar word je alleen maar rijker van. Het lid­maatschap van de OR heeft dus voordelen voor de organisatie, de collega's én voor jezelf. Het is gewoon win-win-win.'

Michelle van Stratum

OR Zeeland-West-Brabant

‘Eigenlijk ben ik via een collega in het OR-werk gerold. Die vond dat ik er heel geschikt voor zou zijn. Maar zelf wist ik er eigenlijk niet zo heel veel van. Buiten het feit dat je staat voor de belangen van de collega’s. Iets wat ik trouwens erg belangrijk vond en vind.


Terugkijkend ben ik de afgelopen periode heel aangenaam verrast door het werk van de medezeggenschap. Je krijgt de kans om aan tafel te zitten met de eenheids­leiding als gespreks­partner en je praat mee over belangrijke zaken die jou en je collega’s direct aangaan. Als je ziet wat daar voorbij­komt aan dossiers. Daar heb je vanuit je eigen afdeling helemaal geen weet van.


Er komt best veel op je af als je eraan begint. Binnen een OR spelen vaak lang­lopende dossiers met veel historie. Maar je krijgt de gelegenheid om je die informatie­stroom mondjes­maat eigen te maken. Dat komt echt wel. In het hele proces krijg je de ruimte om hierin te groeien. Persoon­lijke groei hoort zeker bij de plus­punten van het OR-werk. Zo is er ook een ‘potentieelmeting’ waar je als OR-lid gebruik van kan maken. Natuurlijk staan de belangen van de collega’s op de allereerste plaats, maar deze groei zul je zeker meenemen.


Wat me verder heel erg bevalt aan het functioneren in deze OR is de vol­komen veilige werkomgeving. Je bent vrij om te zeggen wat je wilt. En het kan weleens schuren maar dat mag. Dit alles gaat dan samen met een grote collegialiteit tussen de OR-leden onderling. Samen zijn het alle argumenten waarom collega’s enthousiast zouden moeten worden om ook actief mee te doen aan de mede­zeggenschap. Je mening telt! Ik merk dat collega’s enthousiast worden als ik de kans krijg om een-op-een over het OR-werk te praten.’

Geert Roeloffs

OR Limburg

‘Er werden allerlei beslissingen genomen in de eenheid waarvan ik dacht: waarom doen ze dat in gods­naam? Het was onbegrijpelijk voor mij hoe beslissingen door de leiding tot stand komen. Ik vond daar iets van en ik wilde er eigenlijk invloed op hebben. Als je dan in de ondernemingsraad gaat zitten, kun je die vragen rechtstreeks aan de verantwoordelijke chef stellen. Sterker nog, je kunt er zelfs over meepraten. Als je dus vraagt: waarom stel je je kandidaat voor de OR? Dan is dat de belang­rijkste reden. En dan stel je de vragen niet alleen voor jezelf maar vooral voor alle collega’s. Zodat ze via jou een stem en invloed hebben.


Daarnaast win je zelf natuurlijk ook met je OR-lidmaatschap. In je persoon­lijke ontwikkeling. Je krijgt inzicht in hoe besluiten genomen worden. Hoe die complexe processen verlopen. Je leert die te doorgronden, te snappen en daar adviezen over te schrijven. Verder kun je je richting de bestuurder profileren als woordvoerder op bepaalde terreinen. Op heel veel gebieden zul je merken dat je sterk ontwikkelt en dat is absoluut een voordeel in je verdere traject.


Omdat ik denk dat heel veel collega's zich heel graag willen bemoeien met besluit­vorming van de eenheids- of korpsleiding, zie ik heel veel potentiële OR-leden. Die kunnen met de komende verkiezingen in november hun kans grijpen. Als ze zich dan vanuit de NPB kandidaat stellen, komen ze op een gezamenlijke lijst van de bonden. Daarop proberen we een evenwichtige verdeling te krijgen van alle disciplines en afdelingen. En we willen zo divers mogelijk zijn. Zodat we inderdaad alle collega’s goed ver­tegen­woordigen.’

Als je je door deze toelichtingen aangesproken voelt, kun je voor meer informatie aankloppen bij je NPB-afdeling? Je kunt ook contact opnemen met de eenheids­bestuurders van de NPB. Je vindt hun contactgegevens op onze website.

Contactgegevens

tekst: Jos de Blank | foto: ​​​​​​​Shutterstock