onderzoek

Onderzoek naar ervaringen met herstelrecht

Geweld en agressie tegen hulp­verleners neemt hand over hand toe. De cijfers van de afgelopen jaar­wisseling liegen er bijvoorbeeld opnieuw niet om. De Taskforce Onze hulpverleners veilig is in het leven geroepen om een waardevolle bijdrage te leveren aan de aanpak van dit nijpende probleem. Dit gebeurt onder andere door onderzoek te doen en op die manier kennis op te bouwen over dit probleem. Zoals een onderzoek naar het gebruik en het resultaat van herstelrecht via mediation of bemiddeling. De onder­zoekers gaan graag in gesprek met politiemensen die hier ervaring mee hebben.

De Taskforce Onze hulpverleners veilig is in 2021 gestart naar aanleiding van het geweldsincident bij een trouwstoet in Rotterdam. Hierbij werd een politie­man gewond afgevoerd met - naar later bleek - blijvend hersenletsel. De taskforce heeft als doel om een aan­vullende bijdrage te leveren aan een zinvolle aanpak van agressie en geweld tegen hulpverleners.

Kennis vergroten

Een van de knelpunten die de Task­force probeert te verhelpen, is de versplinterde aandacht in het onder­zoek naar agressie en geweld tegen hulpverleners. De kennis en informatie over agressie en geweld tegen hulp­verleners en deelaspecten hiervan worden vergroot, gebundeld en ter beschikking gesteld. Dit specifieke onderzoek naar de ervaringen met herstelrecht maakt hier deel van uit. De taskforce wil in beeld krijgen in hoeverre een herstelrechtelijke aanpak, onder andere via mediation of bemiddeling, kan bijdragen aan de afhandeling van geweld tegen hulp­verleners. 

Heb jij als politiemedewerker te maken gehad met geweld/agressie en is daarna gekozen voor bijvoorbeeld mediation of bemiddeling? Dan gaat het onderzoeks­team graag met je in gesprek over je ervaringen. Meld je aan bij Emily Berger van Bureau Beke.

Aanmelden

Meer informatie

tekst: Jos de Blank | foto: Stevie Heuer