npb-congres assen

Twee dagen richting

geven aan de NPB

Dit najaar houdt de NPB een algemene ledenvergadering – in de wandel­gangen ook wel een bondscongres genoemd. Een vierjaarlijks evenement, bestemd voor NPB-leden die actief willen meepraten en meestemmen over het doen en laten van de bond. Elke NPB-afdeling mag een aantal leden met stemrecht afvaardigen naar het tweedaagse congres (inclusief overnachting). Iets voor jou? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Overlegpauze tijdens het NPB-congres in Enschede in 2018.

Hoe succesvol opereert de Neder­landse Politiebond in de 21-ste eeuw als belangenvereniging voor politie­mensen en op welke punten is verbetering gewenst? Op donderdag 13 en vrijdag 14 oktober 2022 wordt daarover de balans opgemaakt tijdens een nieuwe editie van het vierjaarlijkse NPB-congres. Die tweedaagse bijeenkomst (inclusief overnachting) vindt dit keer plaats in de Bonte Wever in Assen.


De NPB is een belangenvereniging waarin de leden de dienst uitmaken. Dat gebeurt vooral op de algemene ledenvergadering die eens in de vier jaar plaatsvindt. Tijdens zo’n bonds­congres komen zo’n 150 vertegen­woordigers van de leden bij elkaar om

  • het doen en laten van de bond sinds het vorige congres te evalueren;
  • een nieuw bestuur te kiezen;
  • ingediende voorstellen te bespreken en daarover te stemmen;
  • interessante sprekers te beluisteren of workshops te volgen en
  • bij te praten met collega’s onder het genot van een hapje en een drankje.

Voel jij er wel wat voor om namens de aangesloten collega’s in jouw NPB-afdeling op het congres aanwezig te zijn en mee te praten en te stemmen over de koers van de NPB?


Stel je dan voor de zomer kandi­daat als congresganger! Dat kan op twee manieren:

  • Landelijk via info@politiebond.nl; wij zorgen dan dat je aanmelding bij je NPB-afdeling terechtkomt, zodat deze collega’s contact met je kunnen opnemen.
  • Rechtstreeks bij de collega’s die jouw NPB-afdeling besturen. Hun namen en e-mailadressen vind je in de NPB-app (exclusief voor NPB-leden en -medewerkers).

Wie weet tot ziens in Assen!

NPB-koers bepalen

De stemmingen tijdens een algemene ledenvergadering (bondscongres) zijn van groot belang voor de koers van de bond. Welke opdrachten krijgt het bestuur van de bond mee? Hoe dwingend zijn die? Het congres is de plek binnen de bond die de leden kunnen gebruiken om het bestuur scherp en op koers te houden. Over de voorstellen die voor een congres worden ingediend moet namelijk gesproken en gestemd worden, waarna het bestuur de uitkomst moet respecteren en erop afgerekend kan worden als dat niet gebeurt.


Een wezenlijk verschil met de bondsraad, waarvan de 26 leden voornamelijk een adviserende rol hebben en alleen als ‘waarnemend congres’ mogen stemmen over een beperkt aantal in de statuten vastgelegde onderwerpen (zoals de inzet van de bond bij cao-onderhandelingen).

NPB 75 + 1 jaar

Het NPB-congres van 2022 wordt historisch gezien een bijzonder exemplaar. De grondslag voor de huidige vereniging werd namelijk op 29 januari 1946 gelegd door de fusie van vier algemene (niet-godsdienstige) politiebonden tot één Nederlandsche Politiebond. Met andere woorden: de NPB bestond in 2021 precies 75 jaar. Gezien alle sociale beperkingen vanwege de coronacrisis heeft het bestuur besloten (moeten besluiten) deze bijzondere verjaardag pas dit jaar feestelijk te vieren op het NPB-congres in Assen.

Samenwerking met andere bonden

Het thema van dat congres zal dan ook zijn: sterk uit de startblokken voor de volgende 75 jaar. Wat voor soort vakbond maken we van de NPB in de 21-ste eeuw? Een vraag die natuurlijk bijzonder relevant is geworden door de inmiddels gestarte intensivering van de samenwerking met de ACP. Het was onvermijdelijk dat daarover congres­voorstellen zouden worden ingediend en dat is dan ook gebeurd. Hoe gaat dat versmeltingsproces met de ACP verlopen? Welke waarborgen moet het bestuur daarbij inbouwen? Zaken die tijdens het congres zeker aan de orde zullen komen – zowel binnen als buiten de vergaderzaal.

Volledig herziene statuten

Voor het congres in Assen legt het hoofdbestuur van de NPB een bijzonder (omvangrijk) congresvoorstel op tafel, te weten een volledige herziening van de statuten en het huishoudelijk reglement – oftewel de (wettelijk verplichte) spelregels van onze vereniging.


Deze herziening bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste het toeganke­lijker maken van de teksten door het opfrissen van de taal en het duidelijker/logischer maken van de volgorde en vindplaats van de onderwerpen. Ten tweede het verwijderen van tegenstrijdigheden en onduidelijkheden en het opvullen van inhoudelijke lacunes.

Stemmen over voorstellen

Congresvoorstellen kunnen niet alleen worden ingediend door het hoofd­bestuur, maar ook door afdelingen en adviesorganen. De afdelingen krijgen alle ingediende congresvoorstellen vooraf ter inzage voorgelegd en kunnen dan desgewenst amende­menten indienen: suggesties voor verbetering. Deze amendementen worden tijdens het congres ook in stemming gebracht.


Congresgangers namens de afdelingen (ledenvertegenwoordigers met stem­recht dus) ontvangen een paar weken voor de bijeenkomst het zogenaamde congresboek met daarin alle relevante teksten. Zij kunnen zich dus vooraf in de congresvoorstellen en de amende­menten verdiepen en bepalen waar ze voor of tegen gaan stemmen.

Flip Raad Award 2022

Op het NPB-congres in Assen wordt opnieuw een Flip Raad Award uitgereikt. Deze onderscheiding is bedoeld voor een kaderlid dat veel voor (de leden van) de bond heeft gedaan in de geest van wijlen het Groningse erelid Flip Raad. Dat wil zeggen: vanuit grote persoonlijke betrokkenheid bij andermans zorgen, tegenslag en verdriet. Tot 1 augustus kunnen NPB-leden kandidaten aanmelden.

MEER LEZEN­ over de Flip Raad Award

tekst: Dick Harte | foto's: Johan van Essen / NPB-archief (Flip Raad)