ABP Verantwoordingsorgaan

Pensioenbewaking

Collega Jorieke de Mol van Otterloo (derde van rechts op de foto) is gekozen als lid van het Verantwoordingsorgaan (VO) van pensioenfonds ABP. Bij de VO-verkiezingen in april kreeg de NPB-kandidatenlijst voor collega’s in actieve dienst 3.724 stemmen: genoeg voor één van de 32 zetels.


De NPB-kandidatenlijst voor gepen­sioneerde collega’s – aangevoerd door lijsttrekker Paul Schunselaar – kreeg 2.885 stemmen, helaas niet genoeg om de kiesdrempel te halen. Aan de ver­kiezingen deden in totaal 180.215 ABP-deelnemers mee. Het fonds heeft 2.125.381 deelnemers, dus de ‘opkomst’ was 8,48 procent.


ABP kent sinds 2014 een Verantwoor­dingsorgaan. Een groep van 32 door de deelnemers gekozen toezicht­houders, die het ABP-bestuur op twee manieren kunnen beïnvloeden: adviseren vooraf en kritische noten kraken achteraf. In het VO zitten negentien pensioenbewakers namens de deelnemers die nog werken en pensioen opbouwen en dertien namens de deelnemers die al pensioen ontvangen.


Jorieke de Mol van Otterloo werkt bij de politie-eenheid Noord-Holland en is al jaren voor de NPB actief als kader­lid. Momenteel is ze voorzitter van de afdeling Noord-Holland en lid van de bondsraad van de NPB. Haar betrok­kenheid bij haar omgeving blijkt ook uit haar inzet als raadslid van de gemeente Alkmaar en als buurtbemiddelaar in de gemeente waar ze woont.

Lees meer

RVU-aanvraag

In hele maanden graag!

De tijdelijke Regeling vervroegde uit­treding (RVU) voor de politiesector geeft collega’s die voor 2026 65 jaar worden onder bepaalde voorwaarden aanspraak op een maan­delijkse uitkering van de werkgever om eerder stoppen met werken (mede) mogelijk te maken. Het beschik­baar gestelde bedrag (anno 2022 maximaal € 22.488 per jaar) mag desgewenst worden gespreid over maxi­maal drie jaar voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.


Bij het aanvragen van een RVU-uitkering over een periode langer dan twee jaar is het belangrijk dat je de begin- en eind­datum van de uitkeringsperiode verstan­dig kiest, dat wil zeggen: in hele maanden. Dat betekent niet per se van de eerste van de ene maand tot de eerste van de volgende maand, maar wel zodanig dat je RVU-periode precies uit porties van een maand bestaat. Doe je dat niet, dan kun je een aardig bedrag laten liggen en dat is zonde.


De bonden hebben de werkgever dringend verzocht belanghebbende collega’s voortvarend op dit risico te wijzen en medewerkers die niet op tijd zijn gewaarschuwd te compenseren voor de eventuele financiële schade die ze daardoor hebben opgelopen.

Lees meer

tekst Dick Harte | foto's: Ron Rutten / Shutterstock / NPB-archief