Diplomadwang 

Politie-boa’s zijn examenleed zat

Collega’s die politiewerk doen op basis van een boa-diploma moeten elke vijf jaar opnieuw een boa-examen halen om hun werk te kunnen blijven doen. Dat is velen een doorn in het oog, te meer omdat het examen nauwelijks raakvlakken heeft met hun feitelijke takenpakket. Hoog tijd dat deze collega’s de handen ineenslaan en samen met de bonden afdwingen dat deze verplichting zo snel mogelijk wordt afgeschaft.


Ben jij een boa-collega en wil je dit probleem samen met de politiebonden aanpakken? Meld je dan nu bij de bonden als actievoerder door een e-mail te sturen naar Paul Lathouwers.

Hoe zit het ook alweer? Er zijn collega’s binnen bijvoorbeeld arrestan­tentaken en intake & service die hun opsporingsbevoegdheid ontlenen aan een boa-akte. Zij moeten die elke vijf jaar verversen door opnieuw de boa-opleiding te volgen en vervolgens te slagen voor het boa-examen. Dat is steeds opnieuw een kostbare, tijd­rovende en stressvolle herhaling. Slaagt een collega niet voor zijn boa-examen, dan mag hij zijn werk niet meer doen en kan zelfs ontslag volgen.

Verspilde tijd en energie

Bijkomende frustratie is dat de boa-opleiding geheel los staat van het werk dat de betreffende collega’s binnen de politie doen. De boa-opleiding is namelijk ont­wikkeld voor gemeentelijke handhavers en niet voor groepen politiemede­werkers. Zo moet bijvoor­beeld iedere keer weer een bekeuring worden opge­maakt en een bekeu­ringsgesprek worden gevoerd, terwijl de politie-boa’s dat tijdens hun dage­lijkse werk nooit doen. Zonde van de tijd en energie dus.


Aan het wegwerken van dit probleem wordt al jaren gewerkt, maar een op­lossing is tot op de dag van vandaag nog niet gevonden. Tot zijn er op dat gebied wel af­spraken mogelijk. Dat blijkt onder andere uit de invoering van het nieuwe fenomeen executieve aanstellingen voor specifieke inzet­baarheid (ESI).

Kostbare bedoening

Het verruilen van de vijfjaarlijkse boa-opleiding voor een nieuw benoemings­systeem zou de politie de nodige extra capaciteit opleveren en een hoop geld besparen. De kosten van de huidige aanpak bedragen namelijk al gauw € 2.000 per deelnemer – en dan laten we de reistijd, reiskosten en studietijd nog buiten beschouwing.

Wat gaan we doen?

Het is tijd dat de politie-boa’s als groep opstaan om samen met de politie­bonden een ander benoe­mings­­systeem af te dwingen, dat de vijf­jaarlijkse boa-opleiding overbodig maakt. Ben jij een boa-collega en wil je dit probleem samen met ons aanpakken? Meld je dan nu als actievoerder bij de bonden door een e-mail te sturen naar Paul Lathouwers.

Inmiddels hebben zich ruim duizend politie-boa’s als actie­voerder laten registreren bij de bonden EN is in het onderhande­lings­resultaat voor een nieuwe politie-cao een veelbelovende afspraak opgenomen over de ontwikkeling van een politiespeci­fieke oplei­ding ter vervanging van de huidige BOA-opleiding. Om de druk op de ketel te houden blijft krachtenbundeling voorlopig echter nog nodig, dus meld je vooral aan (als je dat nog niet hebt gedaan)!

tekst Paul Lathouwers | foto's: Shutterstock / NPB