beroepsziekte
Long COVID onder politiemensen

De NPB heeft een digitaal meldpunt geopend voor politiemensen die lijden aan Long COVID: langdurige gezondheidsproblemen als gevolg van een besmetting met COVID-19. Heb jij te kampen (gehad) met deze vervelende, ongrijpbare aandoening? Meld je dan bij de bond, zodat we jouw belangen optimaal kunnen behartigen!
Aanmelden doe je door het verstrekken van de antwoorden op tien (meerkeuze)vragen, die we uiteraard zeer vertrouwelijk behandelen.
Sportieve personen die na enkele stappen op de trap al moe zijn. Of hun dag steevast afsluiten met bonkende hoofdpijn en een heel lijf dat pijn doet. De pandemie heeft bij individuele slachtoffers soms langdurige en ingrijpende naweeën achtergelaten, ook als de besmetting aanvankelijk slechts leek te leiden tot milde klachten.
Allerlei soorten klachten
De verzamelnaam voor deze klachten is Long COVID - een inmiddels door de World Health Organization erkende aandoening. En om maar meteen twee misverstanden weg te nemen: Long COVID kan mensen van alle leeftijden treffen en verwijst niet alleen naar ademhalingsproblemen. Mensen met deze aandoening hebben allerlei soorten klachten: vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressiviteit of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt vaak brain fog genoemd.
Het is niet bekend hoeveel mensen getroffen worden door Long COVID. Volgens een schatting van het RIVM heeft een op de vijf personen die een coronabesmetting oplopen twaalf weken later nog klachten. In de daaropvolgende drie maanden neemt dat aantal verder af, maar in welke mate is onduidelijk. Ook valt er nog weinig te zeggen over welke klachten het meest hardnekkig zijn en of ook die uiteindelijk verdwijnen.

Ziekmelden
Hoe staat het met de opvang van politiemensen die tijdens hun werk besmet zijn geraakt met corona en daardoor Long COVID voor de kiezen krijgen? Zoals bekend hebben de bonden en de werkgever in de loop der jaren een solide rechtspositioneel vangnet opgebouwd voor politiepersoneel met gezondheidsproblemen die beroepshalve zijn ontstaan. Medewerkers kunnen dan aanspraak maken op vergoeding van medische kosten, ontslagbescherming en bij blijvende arbeidsongeschiktheid een aanvulling op hun WIA-uitkering.
Werkgerelateerd
Dat vangnet lijkt ook goed te werken voor collega's die zich ziekmelden met Long COVID-klachten. Cruciaal is daarbij wel of de werkgever de gemelde gezondheidsklachten erkent als werkgerelateerd. De coronabesmetting die de Long COVID-klachten veroorzaakt heeft, moet dus aantoonbaar tijdens het werk zijn opgelopen. Blijkt de werkgever niet bereid de geconstateerde aandoening als een beroepsziekte te erkennen, dan kunnen NPB-leden uiteraard de bond inschakelen voor overleg, advies en andere soorten rechtshulp.
Los van eventuele problemen met de erkenning wil de NPB graag een zo scherp mogelijk beeld krijgen van het voorkomen van Long COVID binnen zijn achterban. En van de manier waarop het leven en werken met die klachten wordt beleefd. Die informatie hebben we ook nodig om onze individuele en collectieve dienst- en hulpverlening te kunnen optimaliseren.
Heb jij ervaring (gehad) met Long COVID-klachten? Meld je dan digitaal bij de bond en beantwoord onze tien (meerkeuze)vragen. Een karweitje van hooguit vijf minuten.

tekst: Jos de Blank / Dick Harte | foto's: Stevie Heuer / Shutterstock