Undercoverwerk

Falend leiderschap

Op aandringen van de politiebonden NPB en ACP heeft de werkgever dit najaar een onafhankelijke commissie onder leiding van burgemeester Oebele Brouwer onderzoek laten doen naar de zelfmoord van een undercoveragent van de afdeling Werken Onder Dekmantel (WOD) op 14 april 2021.


Tijdens de laatste opdracht van deze collega – een loodzware infiltratieklus in Brabant – kregen zijn familie en directe collega’s steeds meer signalen dat het niet goed met hem ging. Maar waarschuwingen vonden bij zijn leidinggevenden geen gehoor, evenmin als de problemen die hij zelf aankaartte. Hij moest niet zeuren en vooral undercover blijven.


Op 17 november presenteerde de commissie-Brouwer haar conclusie: er was onmiskenbaar een relatie tussen de wanhoopsdaad van de collega en zijn werk. Het korps had zijn zorgplicht volledig genegeerd. De gewaardeerde vakman was het slachtoffer geworden van een schrijnend gebrek aan adequaat leiderschap, professionaliteit en een gezonde werkcultuur binnen de afdeling WOD.


Oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager leidt een vervolgonderzoek dat moet zorgen voor een betere juridische, organisatorische en ethische bescherming van undercover-agenten. Voor het realiseren van waarborgen op dat gebied is drie miljoen beschikbaar gesteld.

Lees meer

Contraterrorisme

Taakonduidelijkheid

Het samenwerkingsverband Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering werd in 2017 binnen de Landelijke Eenheid in het leven geroepen om terrorisme, extremisme en radicalisering tegen te gaan. Organisatorische spanningen zorgen er echter voor dat de prestaties van het CTER-cluster onder de maat blijven. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een op 2 december gepubliceerd onderzoeksrapport.


Het nieuwe team komt adequaat in actie tegen personen die ervan verdacht worden een aanslag voor te bereiden, aldus de Inspectie. Maar het lukt ze onvoldoende om die personen zelf op hun radar te krijgen. Daarvoor lijdt de samenwerking te veel onder een ‘cultuur van eilandjes-denken en eigenbelang’ en grote verdeeldheid over de rol en taak van de recherche en de inlichtingendiensten.


Demissionair minister Grapperhaus heeft de Tweede Kamer laten weten dat de geconstateerde onduidelijkheid over taken, rollen en verantwoordelijkheden een erkend probleem binnen de Landelijke Eenheid en de gehele Nationale Politie is. Het ministerie is al enige tijd met het korps en de bonden in gesprek over de (verdere) aanpak daarvan, bijvoorbeeld over het beheersbaar houden van de span of control van teamchefs, onder meer door een betere positionering van teamleiders.

Lees meer

tekst Dick Harte | foto's: ANP en archief NPB