belastingvrij
Thuiswerkvergoeding
Vanaf 1 januari 2022 hebben thuiswerkende politiemedewerkers recht op een vergoeding van de extra kosten die dat met zich meebrengt. De politiebonden hadden deze verbetering van de arbeidsvoorwaarden medio 2020 al opgenomen in hun cao-inzet voor 2021. Dit najaar is het alsnog gelukt daarover met de werkgever basisafspraken te maken.
Wie minstens vier uur op een dag werkt in zijn woning, kan voor die dag een (belastingvrije) vergoeding van € 2 declareren. Let op: voor dezelfde dag kunnen dan geen reiskosten meer worden gedeclareerd. Deze opvallende beperking – je kunt na vier uur immers alsnog voor je werk op stap gaan – wordt voorgeschreven door de huidige fiscale wetgeving. Mocht die veranderen, dan heropenen de bonden en de werkgever de onderhandelingen op dit gebied.
Een vergoeding van € 2 per dag komt overeen met de meerkosten die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) voor de gemiddelde thuiswerker heeft berekend. Over de wijze van declareren heeft de werkgever inmiddels informatie op het korpsnet geplaatst.
Lees meer
Vervolgproef
Wapencontroles Amsterdam
Ondanks de ‘relatief bescheiden’ opbrengst heeft de proef met preventief fouilleren in Amsterdam zo’n positieve ‘sociale impact’ gehad dat verlenging en uitbreiding een goede zaak is. Dat stellen burgemeester Halsema en politiechef Paauw in hun evaluatie van de in september gehouden wapencontroles. De politiebonden zijn blij met deze beoordeling, die naadloos aansluit bij de bevindingen van hun waarnemers.
Wat burgemeester Halsema betreft komt er in 2022 een uitgebreide vervolgproef: negen dagen preventief fouilleren in vijf wijken, gedurende een periode van drie maanden. Daarbij zullen geen burgerwaarnemers (meer) worden betrokken. Wel zal dan gebruik worden gemaakt van mobiele detectiepoortjes, waardoor het niet meer nodig is om elke passant die staande wordt gehouden te fouilleren.
Tijdens de wapencontroles in september 2021 zijn 2.368 personen, 599 tassen en 406 rugtassen gecontroleerd. Ook werden 552 auto’s doorzocht. Bij 77 mensen werden in totaal honderd objecten in beslag genomen. Geen vuurwapens, maar wel in zestien gevallen verboden wapens zoals pepperspray, een boksbeugel of een ploertendoder.
Lees meer
verruiming
Rouwverlof
De verlofmogelijkheden van politiemedewerkers direct na het overlijden van partners of familieleden zijn sinds 1 december 2021 uitgebreid. De bonden wilden daarover een afspraak maken tijdens de onderhandelingen over de politie-cao voor 2021 en dat is gelukt.
Na het verlies van een familielid in de eerste graad – partner, kinderen, (schoon)ouders – hebben politiemensen voortaan recht op twee weken (arbeidstijd) aan rouwverlof, op te nemen in de eerste vier weken na de dag van het overlijden. Na de dood van een familielid in de tweede graad – grootouders, kleinkinderen, broers of zussen – heb je recht op een week (arbeidstijd) aan rouwverlof. Je bepaalt in overleg met je leidinggevende hoe je het rouwverlof inzet.
De werkgever wilde met de verlenging van het rouwverlof eigenlijk wachten tot in het voorjaar van 2022, als de aanspraak formeel was vastgelegd. Dat vonden de politiebonden te lang duren. Overeengekomen werd de cao-afspraak vanaf december 2021 al te laten ingaan, vooruitlopend op het formaliseren van de regelgeving in het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp).
Lees meer
internationaal
EU.Pol van start
Op woensdag 10 november hebben de NPB en zes andere politiebonden in Brussel de European Federation of Police Unions opgericht, kortweg EU.Pol. Doel: ten gunste van de politiemedewerkers in de democratisch geregeerde landen in Europa zo effectief mogelijk invloed uitoefenen op de besluitvorming van de Europese Unie. De tot nu toe aangesloten organisaties zijn afkomstig uit Spanje, Portugal, België, Zwitserland en Nederland.
NPB-bestuurder Albert Springer werd tijdens de oprichtingsvergadering gekozen als penningmeester van EU.Pol. Collega en onbezoldigd NPB-hoofdbestuurder Koen Simmers zal ledenbijeenkomsten van EU.Pol bijwonen als NPB-afgevaardigde met stemrecht. Collega en NPB-medewerker Michel Öz gaat aan de slag als contactpersoon voor EU-zaken.
De nieuwe federatie gaat zich vooral bezighouden met lobbyactiviteiten op de beleidsterreinen veiligheid en justitie en werkgelegenheid en sociale zaken. Twee onderwerpen zullen daarbij de komende tijd prioriteit krijgen: het welzijn van politieambtenaren en het geweld tegen politieambtenaren.
Lees meer
tekst Dick Harte | foto's: ANP en archief NPB