meldpunt discriminatie
‘Het is belangrijk dat er
nu echt iets gebeurt’
Het is niet van gisteren en gaat ook zeker niet zomaar weg. Patty Boermeester is heel direct en beslist als het over uitsluiting en discriminatie en racisme gaat. Daarom moet er ook veel gebeuren om deze problematiek aan te pakken. En ze is ervan overtuigd dat kleine stapjes in dat proces heel belangrijk zijn. Het meldpunt Discriminatie van de politiebonden is er daar zeker één van.
Patty Boermeester (links) tijdens het NPB-congres in Assen.
“Heel vaak willen mensen gewoon dat er naar ze wordt geluisterd. Dat ze hun verhaal kunnen vertellen”, stelt Patty. “Hoe vaak heb je zelf niet dat je denkt: wat gebeurt mij nou? En dat je van iemand anders zou willen horen dat je je toch echt niet vergist. Dat het niet normaal is wat jou is overkomen.” Dat luisterend oor is zeker een belangrijke functie van het meldpunt Discriminatie van de bonden.
Bal bij de melder
IVervolgens wordt er gekeken naar eventuele vervolgstappen. “De bal ligt dan helemaal bij de melder. Wat wil hij of zij er verder mee doen? Daarbij ben jij er om aan te geven wat de mogelijkheden zijn. Dat iemand aan kan kloppen bij de ombudsfunctionaris van de politie of dat wij als bond kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door juridische hulp te bieden. Je legt alle opties voor en laat de persoon beslissen of er een vervolg komt en wat dat zal zijn”, geeft ze aan.
Los van de politie
Onafhankelijkheid speelt hierbij een heel belangrijke rol. “Er blijkt heel weinig vertrouwen te zijn in de positieve rol die de politieorganisatie zelf kan spelen. Je ziet dat bijvoorbeeld terug in de berichten op het intranet van de politie naar aanleiding van de documentaire De Blauwe Familie. Waarschijnlijk is het niet belangrijk genoeg, want we hebben het er al dertig jaar over, lees je dan. En je hoort verhalen dat sommige mensen zelfs worden tegengewerkt als ze naar voren komen. Een geluid dat ook in de documentaire De Blauwe Familie duidelijk terug kwam”, stelt Patty. “ Er is naar aanleiding van de documentaire ook veel losgekomen. Het was voor veel collega’s aanleiding om hun verhaal kwijt te willen. En daarbij was het belangrijk dat ze dat ergens buiten de politie konden doen.”
De trailer van de documentaire 'De Blauwe Familie'.
Luisteren en wijzen op mogelijkheden
Natuurlijk zijn er binnen de Nationale Politie allerlei bewegingen gaande om uitsluiting, discriminatie en racisme aan te pakken. “Vanuit het meldpunt zullen we ook zeker wijzen op de mogelijkheden die er binnen de organisatie nu al zijn om met je klachten en problemen verder te gaan. De politie-ombudsfunctionaris is er daar zeker een van”, vervolgt ze. Om er meteen aan toe te voegen: “Maar eerlijk gezegd merk je voor de rest dat er veel gepraat wordt en weinig gedaan.” Ze wijst op het recente rapport van de landelijk coördinator voor de bestrijding van racisme en discriminatie. “Opnieuw gaat het over organisatorische veranderingen en grootse plannen voor aanpak. Maar opnieuw blijft de echte aanpak uit. Dat is iets wat bij de mensen heel sterk leeft. Er wordt veel gepraat maar veel te weinig gedaan.” Daarom is het zo belangrijk om nu al kleine concrete stappen te laten zien. Zodat er na dertig jaar ook daadwerkelijk iets gebeurt. “Dit meldpunt past daar perfect in.”
Bekijk hier de KRO NCRV-documentaire De Blauwe Familie
Patty Boermeester is strategisch adviseur bij de NPB. Ze richt zich daarbij onder andere op de problematiek rond uitsluiting, discriminatie en racisme. Daarvoor was ze hoofdbestuurder van de NPB en werkte ze als personeelscoördinator bij de Dienst Informatiemanagement / afdeling Functioneel Beheer van de Nationale Politie.
tekst: Jos de Blank | foto: Frank Zwinkels