Reiskostenregeling
Duurzaam voordeliger
Vanaf 1 januari 2023 wordt het voor politiemedewerkers aantrekkelijker gemaakt om voor hun woon-werkverkeer het openbaar vervoer gebruiken – al dan niet in combinatie met eigen vervoer. Ook gelden vanaf die datum vereenvoudigde vergoedingsregelingen voor de kosten van reizen met eigen vervoer (dienstreizen en woon-werkverkeer) die voor de medewerkers gunstig uitpakken. Deze aanpassingen komen voort uit afspraken tussen de bonden en de werkgever zoals vastgelegd in de politie-cao 2022-2024.
Op basis van de huidige reiskostenregeling voor woon-werkverkeer hebben politiemedewerkers aanspraak op vergoeding voor één manier van reizen. Jaarlijks moeten ze kiezen tussen het declareren van reiskosten met het openbaar vervoer (tweede klasse) of reiskosten met eigen vervoer (€ 0,19 per kilometer). Om het gebruik van het openbaar vervoer te bevorderen wordt het vanaf 2023 mogelijk om ook een combinatie van deze reismethoden te declareren. Je kunt voortaan dus een kilometervergoeding krijgen voor de autoreis naar een station PLUS een treinreisvergoeding op tweede klasse-niveau. Het declareren van een hele reis van en naar huis met eigen vervoer blijft uiteraard ook mogelijk.
Een tweede maatregel ter bevordering van het OV-gebruik is het invoeren van de mogelijkheid om een deel van de reistijd te benutten als werktijd. Het gaat dan om de reistijd boven de dertig minuten. Uiteraard komt deze optie alleen beschikbaar voor collega’s die in bijvoorbeeld de trein werk kunnen doen dat bijdraagt aan de uitoefening van hun functie. Daarover moet vooraf een afspraak worden gemaakt met je leidinggevende en die moet ook schriftelijk zijn vastgelegd.
Lees meer
Werktijdpatroon
Aanvraag versoepeld
Vanaf 2023 kunnen politiemedewerkers het hele jaar door een (ander) werktijdpatroon (modaliteit) aanvragen in plaats van op één moment in het jaar. Leidinggevenden moeten daarna bij voorkeur binnen zes weken een besluit nemen en maximaal binnen twaalf weken. Is er dan nog niets besloten, dan geldt de aanvraag automatisch als gehonoreerd.
Ook de aanvraagmethode wordt anders: het invullen en inleveren van een papieren formulier maakt plaats voor een digitale aanvraagprocedure via een tegel in Youforce.
Wat niet verandert: een goedgekeurde modaliteit (bijvoorbeeld een werkweek van vier dagen van negen uur) blijft een jaar geldig en wordt stilzwijgend verlengd tenzij de werkgever of de medewerker behoefte heeft aan aanpassing. Ook blijven leidinggevenden verplicht advies in te winnen bij de Landelijke Commissie Werktijdenmodaliteiten over een voorgenomen besluit om de door jou gewenste modaliteit af te wijzen, aan te passen of niet te verlengen.
Heb je voor 1 oktober 2022 een aanvraag via een papieren formulier ingediend, dan is die in behandeling. Je hoeft hem dan in 2023 niet nogmaals via Youforce in te dienen.
Lees meer
Verlofsparen (LFU)
Spijtoptantenregeling
Bij de invoering van het verlofsparen (LFU) in 2019 mocht één groep politiemedewerkers zelf kiezen of ze onder die nieuwe regeling wilden vallen of liever aanspraak bleven houden op de financiële voordelen van de Regeling Partieel Uittreden (RPU). In het eerste kwartaal van 2023 krijgen collega’s die toen gekozen hebben voor de RPU maar daar nog geen gebruik van gemaakt hebben eenmalig de kans dat besluit te herzien.
Ben jij een van die collega’s? Dan heb je als het goed is voor 1 januari 2023 een e-mail van het korps ontvangen met nadere informatie. Als je voor LFU kiest, gaat deze regeling voor jou op 1 juli 2023 in en ontvang je op die datum je individuele startbudget. (Vanzelfsprekende voorwaarde daarbij is dat je op die datum nog in dienst bent.) Ook de jaarlijkse toekenning van levensfase-uren door de werkgever begint voor spijtoptanten op die datum. De eerste keer ontvang je dus alleen over de maanden juli tot en met december 2023 levensfase-uren: de helft van het reguliere jaarlijkse aantal.
Lees meer
Ouderschapsverlof
Doorbetaling XXL
Sinds 2 augustus 2022 neemt de overheid de kosten van negen weken gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof voor haar rekening. Dat scheelt de Nationale Politie 2,5 miljoen euro aan arbeidsvoorwaardengeld. In de politie-cao 2022-2024 hebben de bonden en de werkgever afgesproken dit bedrag te gebruiken voor het opwaarderen van de sectorale voorzieningen op het gebied van Arbeid en Zorg.
Inhakend op het overheidsbeleid is om te beginnen besloten om het vanaf 2023 voor politiemedewerkers nog aantrekkelijker te maken om in het eerste jaar na een geboorte minstens negen weken ouderschapsverlof op te nemen. Ze worden dan namelijk volledig doorbetaald in plaats van voor 75 procent. Ook bouwen ze dan 100 in plaats van 75 procent eindejaarsuitkering op. De opbouw van de vakantie-uitkering blijft 100 procent.
Goed om te weten: die eerste (relatief voordelige) negen weken ouderschapsverlof kunnen in het eerste jaar na de geboorte ook flexibel opgenomen worden. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken.
De bonden en de werkgever hebben ook afgesproken dat het korps de doorbetaling tijdens het aanvullend geboorteverlof overneemt van het UWV. Dat is gunstig voor de medewerkers, want die bouwen daardoor tijdens dat verlof ook 70 procent vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering op. Ook hoeven ze daardoor niet langer zelf het werkgeversdeel van de pensioenpremie te betalen en ze krijgen echt 70 procent doorbetaald, ook als hun salaris hoger is dan het maximum dagloon dat het UWV hanteert.
Lees meer
tekst Dick Harte | foto's: Stevie Heuer, Shutterstock, ANP/HH/Jeffrey Groeneweg