ledencongres 2022

BENOEMINGEN EN ONDERSCHEIDINGEN

Tijdens het ledencongres in Assen werd ook gestemd over de samenstelling van een nieuw hoofdbestuur voor de komende vier jaar. Daarnaast benoemde het congres vier collega’s tot erelid en kreeg kaderlid Mariëlle Spruijt de Flip Raad Award uitgereikt vanwege de grote sociale betrokkenheid bij haar collega’s die uit haar vakbondswerk spreekt. Het bestuur van de afdeling Noord-Nederland (op bovenstaande foto samen met eenheidsbestuurder Rianne Wisselink) kreeg een warm applaus voor zijn inzet bij het organiseren van het congres.

Nieuw hoofdbestuur (HB)

Het hoofdbestuur van de NPB bestaat sinds 2014 uit drie professionele (bezoldigde) bestuurders (samen het dagelijks bestuur) en dertien onbezoldigde bestuurders. Dit zijn collega’s die door de dertien NPB-afdelingen voor deze functie zijn afgevaardigd. Elke afdeling heeft recht op een afgevaardigde in het HB, te kiezen door de leden van de afdeling. Er zijn nog een paar vacatures, maar voorlopig is het nieuwe hoofdbestuur als volgt samengesteld.

Dagelijks bestuur

Jan Struijs (bondsvoorzitter)

Nine Kooiman (bondssecretaris)

Albert Springer (bondspenningmeester)

Onbezoldigde hoofdbestuurders

Bovenste rij:

Ali Yentür (Landelijke Eenheid)

Annemieke Karsten (Noord-Nederland)

Els Megelink (Oost-Nederland)

Johan Houwen (Limburg)

Ferry Jansen (Den Haag)

Cees de Bruijn (Midden-Nederland)


Onderste rij:

Ward Quaghebeur (Amsterdam)

Koen Simmers (Zeeland-West-Brabant)

Herman Dirkmaat (Politieacademie)

Ibrahim Yilgör (Rotterdam)

Soile Parviainen (Bedrijfsvoering)


Vacant:

Noord-Holland en Oost-Brabant

Ereleden

Een NPB-lid met buitengewone verdiensten voor de bond kan door het hoofdbestuur aan een ledencongres worden voorgedragen voor benoeming tot erelid. Tot aan 2022 was dit in twintig jaar tijd zes keer gebeurd. In 1996 kreeg Joop de Jager het erelidmaatschap toegekend, in 2005 Jan Eringaard, in 2008 Hans van Duijn, in 2011 Flip Raad, in 2014 Harry van Rijn en in 2020 Dirk van Oostaijen.


Tijdens het ledencongres in Assen werden aan deze erelijst in één keer vier collega’s toegevoegd. Dat gebeurde in het bijzijn van vier van de zes hierboven genoemde meest recente ereleden. Flip Raad overleed helaas al in 2012 (slechts een jaar na zijn benoeming) en Dirk van Oostaijen verbleef tijdens het ledencongres in het buitenland.

Klaas Ottens (afdeling Noord-Holland)

Klaas Ottens (1958) werkte vanaf 1977 zestien jaar als politieman op straat, daarna tien jaar bij de recherche. Van 2003 tot aan zijn pensioen in 2022 vervulde hij meerdere functies binnen Human Resources: adviseur management development, algemeen adviseur, hoofd HRM en tot slot strategisch adviseur op gebied van verander- en interventiekunde.


Binnen de NPB was Klaas actief als afdelingsbestuurder, als stakingsleider bij cao-acties en als onbezoldigd hoofdbestuurder. Daarnaast droeg hij jarenlang een steentje bij aan de medezeggenschap als voorzitter van de Ondernemingsraad Noord-Holland. In al die functies was Klaas duidelijk een opinion leader: iemand die zijn kijk op de zaken niet onder stoel of banken stak. Hij zou ongetwijfeld nog jaren voor de NPB actief gebleven zijn als hij begin 2021 niet ernstig was getroffen door COVID-19.

Lees meer

Rob Andringa

Rob Andringa (1957) trad in 1980 in dienst bij de politie. Hij deed administratief werk tot hij in 1984 naar de politieopleiding kon. Na het voltooien daarvan werkte hij vijftien jaar lang in het centrum van de stad Groningen, voornamelijk in uniform, als lid van het crimeteam. Rond de eeuwwisseling legde hij zich toe op het onderzoeken en analyseren van veiligheidsvraagstukken. Eerst op lokaal niveau, later op districts- en regioniveau en uiteindelijk als operationeel specialist voor de eenheid Noord-Nederland.


Binnen de NPB was Rob als kaderlid een ‘bekend gezicht’: hij was decennia actief binnen het afdelingsbestuur Groningen/Noord-Nederland en daarnaast als individuele belangenbehartiger en uiteindelijk ook als hoofdbestuurder. In die functie liet hij zich in 2015 overhalen om (samen met collega Ben Kenters) het cao-actiecentrum van de politiebonden op het toenmalige NPB-hoofdkantoor in Woerden te leiden. Het zou het meest intensieve en langdurige actietraject in jaren worden, uitmondend in een massaprotest van 6.500 politiemensen in Den Haag op de eerste dag van de Algemene Politiek Beschouwingen.

Lees meer

Fred Burnet

Fred Burnet (1954) was tijdens zijn politieloopbaan in Rotterdam decennialang de wijkagent van de Binnenban en directe omgeving. Een graag geziene diender, niet streng, goedlachs, maar als iemand niet wilde luisteren ook doortastend in het uitschrijven van een fikse bekeuring. Spraakmakend was het project Veilig Op Straat dat Fred in de jaren negentig samen met collega Joop van der Hor opzette om de jeugdcriminaliteit in het stadsdeel Hoogvliet te beteugelen. Binnen twee jaar daalden de criminaliteitscijfers met bijna de helft.


Binnen de NPB is Fred als kaderlid een allrounder: sinds 2005 secretaris van de afdeling Rotterdam, daarnaast zeer actief als individuele belangenbehartiger, sinds 2009 ook prominent ledenvertegenwoordiger in de bondsraad en tot slot een bevlogen actievoerder. Mede door zijn inzet was de afdeling Rotterdam altijd ruim vertegenwoordigd bij acties in het land. In Rotterdam was Fred jarenlang het gezicht van de NPB door bijvoorbeeld optredens bij TV Rijnmond. Als geen ander kan hij in korte, duidelijke zinnen uitleggen waarom de geëiste verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden van politiemensen gerechtvaardigd zijn.

Lees meer

Alwin de Kok

Alwin de Kok (1960) maakte begin jaren tachtig de overstap van defensie naar politie. Ruim dertig jaar lang werkte hij in Den Haag als blauw op straat en werkte zich uiteindelijk op tot operationeel expert Gebiedsgebonden Politiezorg (GGP) met de rang van inspecteur. In die functie werkte hij als teamchef en als hulpofficier van justitie.


Rond 2006 ging Alwin voor de NPB aan de slag als individueel belangenbehartiger en later als bestuurslid van de afdeling Den Haag en als ledenvertegenwoordiger in de bondsraad. In 2013 trad hij als personeelsvertegenwoordiger toe tot de Ondernemingsraad van de eenheid Den Haag. In 2018 kozen de leden van de bondsraad hem als voorzitter. Het meest in het oog sprong Alwin de afgelopen tien jaar echter als actievoerder, in eerste instantie als regionaal actieleider. Eind 2018 werd Alwin de landelijk actiecoördinator van de vier politiebonden, om te beginnen in hun gezamenlijke strijd tegen het pensioenbeleid van Rutte III. In 2021 en 2022 volgden actietrajecten voor een fatsoenlijke nieuwe politie-cao’s.

Lees meer

Flip Raad Award

Voor de derde keer na zijn voortijdige overlijden in 2012 werd op het ledencongres in Assen de Flip Raad Award uitgereikt. Deze onderscheiding is bedoeld voor een kaderlid dat veel voor (de leden van) de bond heeft gedaan vanuit dezelfde gedrevenheid als het betreurde Groningse erelid Flip Raad. Dat wil zeggen: vanuit een grote persoonlijke betrokkenheid bij andermans zorgen, tegenslag en verdriet.

De ‘jury’ die de kandidaten voor deze onderscheiding verzameld en beoordeeld bestond dit keer uit de kaderleden Cees de Bruijn, Marja Timmers en Kiki Schorr. Zij kozen voor toekenning van de Flip Raad Award aan Mariëlle Spruijt (1964), kaderlid binnen de NPB-afdeling Noord-Holland.


Jurylid Kiki Schorr: ‘Mariëlle heeft zich de afgelopen jaren onderscheiden als een actief en sociaal betrokken kaderlid. Zo staat ze erom bekend dat ze van tijd tot tijd met een speciale koffiekar ergens op de werkvloer opduikt en collega’s dan niet alleen trakteert op heerlijke koffie, maar ook op royale aandacht. Ze wil dan weten wat er speelt en vooral wat de uitwerking is van een eventueel geconstateerd probleem (‘En wat doet dat met jou?’). Ze geeft dan indien mogelijk wat persoonlijk advies en gaat vervolgens bij de teamleiding langs om de kwestie te bespreken.’


Dezelfde betrokkenheid blijkt uit haar inzet voor de jubilarissen binnen de bond. Schor: ‘Mariëlle vindt dat deze trouwe steunpilaren in een jubileumjaar oprechte aandacht en een warm, persoonlijk blijk van waardering verdienen. Dus als het bestuur van de afdeling Noord-Holland daar niet aan toe komt, dan neemt zij op eigen initiatief de honneurs waar. Zij gaat dan bij die collega’s langs en die voelen zich daardoor enorm gehoord en gewaardeerd.’

Mariëlle is actief betrokken bij het adviesorgaan 50 Plus en reserve-ledenvertegenwoordiger voor Noord-Holland in de bondsraad. Bij het organiseren van cao-acties is ze vaak een drijvende kracht, mede doordat ze zo moeiteloos contact weet te maken met andere mensen.

Schorr: ‘Collega’s doen aan een actie mee om een goede cao af te dwingen, maar ook in hoge mate omdat ze vallen voor de charme waarmee Mariëlle ze tot meedoen oproept.’


Mariëlle bleek aangenaam verrast door de toekenning van de Flip Raad Award. ‘Ik vind het zo leuk,’ vertelde ze het congres. ‘Ik heb helemaal natte ogen van vreugde. Ik vind het fantastisch, hoe lekker ik hier in deze groep mensen zit, val, lig en vooral groei. De bagage die ik van jullie kan meenemen naar huis, het vertrouwen dat er in mij gesteld wordt – daar kan ik voorlopig weer mee voort. Ik heb het vandaag eerder gezegd en herhaal het nu graag: zolang ze nog broeken in mijn maat uitgeven, blijf ik groeien, blijf ik in het uniform en blijf ik het vakbondswerk van de NPB steunen. Heel hartelijk dank.’

tekst: Dick Harte | foto's: Frank Zwinkels