Verlofuren 2022

In de verkoop

Politiemedewerkers kunnen ervoor kiezen om in 2022 niet opgenomen bovenwettelijke verlofuren geheel of gedeeltelijk te laten uitbetalen. De werkgever en de bonden zijn het erover eens geworden dat het verstandig is om deze afwijking van de rechtspositie voor het derde jaar op rij mogelijk te maken. LET OP: een uitbetaling aanvragen moet gebeuren voor 1 februari 2023.


Over welke verlofuren gaat het? In Nederland heeft een werknemer wettelijk recht op minstens vier (werk)weken verlof per jaar. De werkgever en de bonden kunnen dat verlofrecht verruimen door in cao’s de toekenning van extra (bovenwettelijke) verlofuren af te spreken. Voorbeeld: bij een dienstverband van 36 uur krijg je als politiemedewerker jaarlijks naast je 144 wettelijke verlofuren 28,8 bovenwettelijke verlofuren toegekend. Ook de extra uren leeftijdsverlof vallen in die laatste categorie.


In principe zijn de werkgever en de bonden tegen het uitbetalen van deze uren. Regelmatig met verlof gaan is immers van groot belang voor het op peil houden van de geestelijke en lichamelijke gezondheid (‘vitaliteit’) van politiemensen. Aan de andere kant draagt het uitbetalen van verlofuren bij aan minder onderbezetting en dus minder werkdruk in de basisteams. Vandaar dat de sociale partners toch besloten hebben voor 2022 opnieuw uitbetaling op vrijwillige basis mogelijk te maken.

Lees meer

Bestedingsdoelen

Vitaliteitsbudget

Vanaf 2023 krijgen politiemedewerkers jaarlijks een budget om te besteden aan zaken die goed zijn voor hun fitheid en vitaliteit. Dat hebben de werkgever en de bonden afgesproken in de politie-cao 2021. Het is de bedoeling dat je eerst zelf een aankoop doet en daarna de bon bij de werkgever indient. Welke (soorten) producten, diensten en activiteiten moeten daarbij volgens de politiemedewerkers zelf zeker vergoed worden?


Na een oproep in september ontving de NPB maar liefst 300 reacties, waarin 35 verschillende bestedingsdoelen werden genoemd. Hieronder de vijf meest favoriete.

  1. Sportkleding
  2. Sportbenodigdheden zoals een padelracket, kettlebells, hometrainer, outdoorspullen en gewichten
  3. Contributie sportvereniging, fitnessabonnement naar eigen keuze
  4. Sport- en wandelschoenen, ook aangemeten
  5. Voedingssupplementen en gezonde voeding

Lees meer

tekst Dick Harte | foto's: ANP/HH/Nico Garstman, Shutterstock, NPB-archief