Huis voor Veiligheid
Nieuw hoofdkantoor
Sinds maandag 19 april is het nieuwe gezamenlijke hoofdkantoor van de NPB en de ACP aan de Tolweg in Baarn in bedrijf. Op die datum werd het gebouw – omgedoopt tot het Huis voor Veiligheid – geopend voor de medewerkers van de twee bonden. Vooralsnog werken de meesten echter nog altijd zoveel mogelijk vanuit huis. De bonden houden zich aan de corona-richtlijnen van de overheid – uiteraard ook binnen hun nieuwe onderkomen op het bedrijventerrein naast voetbalclub TOV (Tot Ons Vermaak, sinds 1934).
Aukje Smet is namens de beide politiebonden projectleider van de gezamenlijke huisvesting, van zoektocht, aankoop, verbouwing tot verhuizing. Het is geen toeval dat de NPB (aangesloten bij de FNV) en de ACP (aangesloten bij de VCP) met elkaar zijn gaan samenwonen, aldus Aukje. ‘Het streven is om door meer fysieke ontmoeting naar verdergaande samenwerking te groeien. Vooralsnog gaat het echter om een nauwere samenwerking met behoud van de eigen entiteit en identiteit, dus niet om een fusie.’ Na de zomerperiode wordt het Huis voor Veiligheid aan de Tolweg feestelijk geopend.
Lees meer
In Memoriam
Uit het leven
J.M. Abbenes
Eind april stierf in Amsterdam op 90-jarige leeftijd oud-collega J.M. Abbenes. Hij was een trouw lid en steunde het vakbondswerk van de NPB tot aan zijn dood, dat wil zeggen: maar liefst 64 jaar lang.
Cock Sleeuwenhoek
Op donderdag 13 mei overleed in Zevenhuizen oud-collega en NPB-lid Cock Sleeuwenhoek aan de gevolgen van darmkanker. Cock was de echtgenoot van Wenda Sleeuwenhoek-de Winter en weduwnaar van Ria Sonneveld. Hij werd slechts 68 jaar. Vanaf zijn twintigste was hij vakbondslid: 48 jaar lang.
Sandrina van der Wagen
Op woensdag 14 april overleed op 62-jarige leeftijd collega Sandrina van der Wagen. Een kleurrijk en zeer gewaardeerd kaderlid, tot kort voor haar dood met hart en ziel binnen de bond actief. Ze werd daarbij gedreven door de overtuiging dat je als werknemer (ook bij de politie) alleen samen verbeteringen kunt realiseren/afdwingen. Dit was voor haar erg belangrijk. Eind 2019 werd bij Sandrina uitgezaaide galwegkanker geconstateerd. Twee experimentele behandelingen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hadden helaas niet het gewenste effect.
Lees meer
Voordeelreis
Spazieren im Lübeck
In oktober 2021 kunnen NPB-leden (met partners en/of introducés) deelnemen aan een geheel verzorgde vijfdaagse busreis naar Hanzestad Lübeck in Noord-Duitsland, georganiseerd door de Stichting PolMarCo ((politie-marechaussee-combinatie). De kosten zijn € 430 per persoon, nagenoeg all-in (toeslag eenpersoonskamer € 86).
Tijdens de reis worden de deelnemers vervoerd in een luxe touringcar (Comfort Class) van Betuwe Express. Opstapplaatsen (met gratis parkeren): Herveld en Deurningen. Het programma is tot stand gekomen met assistentie van Duitse collega’s van de IPA (International Police Association).
De reis wordt in oktober twee keer ondernomen:
- Maandag 4 t/m vrijdag 8 oktober 2021 (groep 1)
- Maandag 25 t/m vrijdag 29 oktober 2021 (groep 2)
Lees meer
FO-pionier
Klaas Vervloet geridderd
Op donderdag 3 juni is collega en NPB-lid Klaas Vervloet (64) koninklijk onderscheiden, onder meer vanwege zijn grote verdiensten voor de forensische opsporing. Op zijn laatste werkdag voor zijn pensioen werd de hoofdinspecteur en forensisch expert bij de Landelijke Recherche benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een mooie bekroning van een 45-jarige loopbaan.
Mede door toedoen van Klaas is de Nederlandse politie veel intensiever aan sporenonderzoek gaan doen. Vervloet stond aan de basis van de forensische opsporingsteams en maakte zich hard voor de komst van de FIV-bus. Dit Forensisch Identificatie Voertuig heeft apparatuur aan boord waardoor DNA- en andere sporen direct digitaal naar het Nederlands Forensisch Instituut kunnen worden verzonden. En dat levert veel tijdwinst op: door deze werkwijze kan binnen enkele uren bekend zijn of een spoor aan een persoon in de databank kan worden gekoppeld – in plaats van binnen de voormalige termijn van twintig dagen.
Vervloet timmerde ook behoorlijk aan de weg door als eerste in Nederland een DNA-kit te ontwikkelen waarmee ook politiemensen die niet forensisch geschoold zijn DNA-sporen kunnen veiligstellen. Dit is zo’n succes gebleken dat de kit inmiddels verder is ontwikkeld en door de hele Nederlandse politie wordt gebruikt.
Lees meer
Tekst Dick Harte | foto's: NPB & Ron Rutten