Hoofdlijnenakkoord

Flinke domper 

In het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB ontbreken maatregelen om de capaciteits­tekorten bij de politie terug te dringen en daardoor het werk veiliger, gezonder en aantrekkelijker te maken. ‘Teleurstellend’, aldus NPB-voorzitter Nine Kooiman. ‘Het onder controle krijgen van de werkdruk bij de politie is de grootste investering op veiligheidsgebied die de politiek de komende jaren kan doen.’


Er is in het akkoord wel een financiële investering voorzien ‘voor meer slagkracht bij de politie, justitie en veiligheids­diensten’. Om ‘de nationale veiligheid’ te versterken wordt volgend jaar 200 miljoen extra beschikbaar gesteld, het jaar daarna 250 en vanaf 2027 structureel 300 miljoen. Maar vooralsnog is onduidelijk welk deel van deze bedragen aan de politie wordt toe­gekend – en voor welke doelen.


In het akkoord worden negentien (extra) taken voor de politie genoemd en negentien gewenste verzwaringen van straffen. Deze repressieve boventoon staat in schril contrast met het ont­breken van ondersteunende maatregelen voor het preventief politiewerk. De politie­bonden streven naar een meer uit­gebalanceerd veilig­heidsbeleid. Een beleid dat de wetenschappelijke kennis over de effectiviteit van zwaarder straffen serieus neemt. Een beleid dat oog heeft voor de maatschappelijke oorzaken van criminaliteit onder jongeren – het ontbreken van toekomst­perspectief door armoede, sociale uitsluiting, gebrek aan onderwijskansen, zorg, jeugdwerk et cetera.


Helaas heeft het Hoofdlijnenakkoord juist op deze gebieden weinig goeds te bieden. Het nieuwe kabinet gaat bezui­nigen op de sociale zekerheid, de WW, het onderwijs en de zorg. De verhoging van het minimumloon blijft uit, net als het herstel van publieke diensten.

Lees meer

tekst: ​​​Dick Harte | foto's: Ron RuttenHelma Huizing & Shutterstock