Talentenanalyse
Helder beeld
van je talenten
Dat je in je werk weleens op een figuurlijke kruising komt, zal niemand vreemd in de oren klinken. Vaak gaat het dan trouwens meer om een turborotonde met allerlei afslagen dan om een simpele keuze tussen links, rechts of rechtdoor. Welke kant ga je op? De talentenanalyse die specialist Robbert Janssen aanbiedt, helpt je flink op weg. En als NPB-lid kun je hem gratis inschakelen.
Initiatiefnemer en talentcoach Robbert Janssen noemt het ‘een ontdekkingsreis naar jezelf’. ‘Het lijkt vanzelfsprekend dat mensen het meest gemotiveerd, effectief en succesvol zijn in het werk dat dicht bij hun ware aard ligt. Alleen is dat in de praktijk niet altijd zo.’ Veel mensen hebben hun ware aard eigenlijk niet zo scherp op het netvlies. ‘De talentenanalyse is bedoeld om je daar beter een inzicht in te geven. Wat geeft jou energie en plezier? En wat niet? Zo breng je je valkuilen en talenten in kaart. Die zelfkennis zal op allerlei momenten in je loopbaan van pas komen.’
Nadenken over wat je wilt doen
Patricia is een van de collega’s die besloot om gebruik te maken van de talentenanalyse. ‘Er was op mijn werkplek een herstructurering aan de gang en dat zorgde voor heel wat stress. In dat hele proces kwamen mijn oude rugklachten terug’, vertelt ze. ‘Verder kregen we toen te maken met alle zaken rond corona. Ik heb het nog wel een tijd geprobeerd, maar het ging echt niet meer. Dan moet je dus gaan nadenken over wat je wel wilt doen.’
Tijdens dat denkproces bleek de talentenanalyse een nuttige rol te kunnen spelen. Patricia: ‘Ik vond het best wel een lastige klus. Zomaar vanuit het niets bedenken wat jouw kwaliteiten zijn en waar je belangstelling ligt.’ De vragenlijst vanuit de talentenanalyse en het adviserend vervolggesprek met Robbert Janssen brachten dat inzicht wel.
Kost weinig tijd
Ze legt uit: ‘Eerst krijg je allerlei vragen voorgelegd, die je moet beantwoorden. Daarvoor hoef je niks voor te bereiden. Het is juist de bedoeling dat je alles heel spontaan invult. In totaal ben je daar zo’n drie kwartier mee bezig. Een paar dagen later krijg je dan al een heel rapport met allerlei resultaten.’ Zonder enige aarzeling legt ze de papieren versies van de rapportages op tafel. ‘Dat doe ik zo gemakkelijk omdat de analyse altijd een positieve benadering kiest’, merkt ze daarbij lachend op.
Digitaal gesprek
Bladerend door de papieren worden kleurrijke schalen zichtbaar. Die maken een weging tussen zaken als bescheiden en representatief, geduldig en ondernemend, creatief en accuraat. De talenten zijn ook verwerkt in overzichtelijke kolommen en er is een beschrijvende rapportage beschikbaar. ‘Die uitkomsten bespreekt Robbert met je in een digitaal gesprek. Hij legt uit wat ze betekenen en wat je ermee zou kunnen doen. Zodat je dus precies weet wat er allemaal in staat.’
Een perfecte basis
Op de vraag of de talentenanalyse ook daadwerkelijk iets oplevert, antwoordt ze dus volmondig met ja. ‘Ik herkende mezelf er in elk geval heel erg in. Iets wat natuurlijk confronterend is, maar het helpt je ook heel erg op weg', aldus Patricia. ‘De allergrootste kracht van de analyse is eigenlijk dat je alles eens goed op een rij hebt staan. Daarmee is het een perfecte basis om verder te denken over je toekomst. Waar liggen nou echt mijn sterke punten en waar wil ik zelf naartoe?’
Dat toekomstpad hoeft dan zeker niet meteen naar een totaal andere baan te leiden. Robbert besluit: ‘Zoals gezegd kun je de talentenanalyse in elk stadium van je leven gebruiken. Bijvoorbeeld om je te ontwikkelen in je huidige werk. Je weet gewoon veel beter wat je talenten zijn en waarin je jezelf kunt verbeteren. Op beide vlakken kun je dan vervolgens gericht je aandacht vestigen. Maar voor de interactie op je werk kan het bijvoorbeeld ook een nuttig middel zijn, omdat je dat betere zelfbeeld hebt.’ Deze stevige basis is in zijn ogen het allerbelangrijkste winstpunt.
Vitale politiemensen
Onder de noemer Vitale politiemensen biedt loopbaanprofessional en gecertificeerd arbeidsdeskundige Robbert Janssen ondersteuning bij het omgaan met stress en druk tijdens het werk. Dat gebeurt met behulp van twee speciaal daarvoor ontwikkelde instrumenten: de Werkenergie vitaliteitscheck en de Talentenanalyse.
Robbert Janssen is al meer dan vijfentwintig jaar actief op het vakgebied ‘mens, werk, inkomen en gezondheid’. Hij is gecertificeerd voor afnames van de interventies Werkenergie vitaliteitscheck en de Talentenanalyse. In de loop van de tijd heeft hij honderden medewerkers binnen de Nationale Politie begeleid. Hierdoor kent hij de organisatie en cultuur goed.
Met steun van de NPB kan het programma Vitale politiemensen gratis aan vakbondsleden worden aangeboden.
tekst: Jos de Blank | foto's: Jos de Blank & Robbert Janssen