Werkvloerpeiling
Koopkracht 2023
Op donderdag 6 juli hebben de politiebonden aan de werkgever de uitkomsten overhandigd van een werkvloer-peiling op koopkrachtgebied. In twee weken tijd maakten vijfduizend politiemedewerkers via die enquête duidelijk dat ze in aanvulling op de lopende cao een flinke extra inflatiecorrectie van het korps/de overheid verwachten, hetzij dit jaar nog, hetzij uiterlijk medio 2024.
De werkgever wil pas praten over nieuwe koopkrachtmaatregelen tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao in het voorjaar van 2024. Bijna 80 procent van de ondervraagde collega's heeft weinig tot bitter weinig waardering voor deze opstelling.
Een ruime meerderheid van de respondenten (58 procent) verklaart zich zonder meer bereid om nog dit jaar in actie te komen voor een extra koopkrachtmaatregel, mochten de bonden daartoe oproepen. Een grote groep van 29 procent houdt een slag om de arm en kiest voor 'weet niet/geen mening'.
Tachtig procent heeft er ook geen probleem mee als de bonden het reguliere cao-traject afwachten en dan (alsnog) de eis van een flinke aanvullende inflatiecorrectie op tafel te leggen. 61 procent noemt die keuze zelfs begrijpelijk en verstandig.
De werkgever gaat zich beraden over dit signaal vanaf de werkvloer en komt na de zomer met een reactie. De bonden hopen dat hij alsnog concludeert dat een extra koopkrachtmaatregel dit najaar een verstandige zet zou zijn. De val van het kabinet Rutte IV doet daar niets aan af. Sterker nog: die maakt dat besluit zelfs nog verstandiger.
Lees meer
Boa-examen
Afschaffingsplan
De werkgever en de politiebonden zijn het eens geworden over een oplossingsrichting voor een grote ergernis bij veel politiemensen: de verplichting om elke vijf jaar het boa-examen te doen, terwijl deze vakbekwaamheidstoets niet of nauwelijks is toegesneden op hun politiewerk. Er is inmiddels een stappenplan om dit examen zo snel mogelijk te vervangen door een politiespecifiek alternatief.
De snelste manier om als Nationale Politie van het boa-examen af te komen is het aanvragen van een ontheffing van deze bekwaamheidseis en de vijfjaarlijkse toetsing daarvan. Deze optie wordt genoemd in de Beleidsregel Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Zij is bedoeld voor organisaties die zelf kunnen voorzien in erkende opleidingstrajecten in opsporingsbevoegdheden en beschikken over een eigen instrument voor (her)toetsing van de bekwaamheidseisen.
Het is de bedoeling dat de Politieacademie de nieuwe politiespecifieke boa-opleiding gaat verzorgen, inclusief de examinering. Voor de hertoetsing wordt aansluiting gezocht bij het Kwaliteitssysteem vakbekwaamheid van de politie. Dit KSV wordt al jaren gebruikt voor onder andere het waarborgen van de parate kennis van de basisbevoegdheden bij executieve medewerkers. Het concrete gevolg is dat ook boa-collega’s jaarlijks een politiespecifieke kennistoets gaan maken in plaats van elke vijf jaar een niet-relevant algemeen boa-examen. Het streven is om de nieuwe hercertificering vanaf 1 januari 2024 in te voeren.
Lees meer
Thuiswerken
Goed regelen graag!
Tussen 23 mei en 5 juni hebben 2.186 politiemensen meegedaan aan een digitale enquête van de politiebonden over hun ervaringen en wensen op het gebied van thuiswerken. Bruikbare input bij de gesprekken die de bonden met de werkgever voeren over een landelijk pakket aan voorzieningen ter ondersteuning van thuiswerken. De komst van zo’n regeling is een van de afspraken in de politie-cao 2022-2024.
De helft van de respondenten werkt in het functiedomein uitvoering, 40 procent in het functiedomein ondersteuning en 7 procent is leidinggevende. Bijna alle respondenten (96 procent) hebben ervaring met thuiswerken. 73 procent werkt momenteel regelmatig thuis, gemiddeld een à twee dagen per week. Maar er zijn ook veel respondenten die melden nooit vooraf te weten wanneer ze daar gelegenheid toe hebben. Dat is geheel afhankelijk van hun roosters en de variatie in het werkaanbod.
Van de ondervraagde collega’s wil tachtig procent graag thuis blijven werken of dat kunnen gaan doen. Zeventien procent laat weten daar geen enkele behoefte aan te hebben. Van de collega’s die het fijn vinden om te kunnen thuiswerken, wil zestig procent graag duidelijke landelijke afspraken over de mogelijke flexibiliteit in de gemaakte afspraken. Twintig procent heeft bij voorkeur een vaste thuiswerkdag.
Lees meer
Flexbonus
Proefproces aspiranten
Zoals eerder bericht hebben de NPB en de andere politiebonden formeel bezwaar aangetekend tegen het niet toekennen van een flexbonus voor 2022 aan aspiranten. Onlangs heeft het korps in die procedure een formeel besluit genomen en het bezwaarschrift ongegrond verklaard.
Het indienen van een bezwaarschrift was de eerste stap in een proefproces over deze kwestie. Indien nodig zullen de bonden die tot de hoogste rechterlijke instantie voortzetten. Momenteel wordt gewerkt aan een inhoudelijke reactie op het korpsbesluit.
De werkgever blijft bij zijn standpunt dat hij precies doet wat met de bonden is afgesproken in de politie-cao 2022-2024. Volgens de tekst daarvan wordt de bonus voor een extra flexibele inzet in tijden van onderbezetting (alleen) toegekend aan dienders met een vaste aanstelling.
De bonden hebben erop gewezen dat ook de extra (flexibele) inzet van aspiranten flink is toegenomen en aangedrongen op gelijke behandeling van gelijke gevallen. Volgens de werkgever is de bonus echter uitsluitend bedoeld voor medewerkers die tijdens hun extra (flexibele) inzet een zekere mate van verantwoordelijkheid dragen.
Door de ongegrondverklaring zit uitbetaling van de flexbonus aan aspiranten er voorlopig helaas niet in. De ruim duizend bezwaarschriften die de bonden namens aspiranten hebben ingediend worden aangehouden (lees: blijven in de wacht staan).
tekst Dick Harte | foto's: ANP Foto / Shutterstock