Werkvloerpeiling

Koopkracht 2023

Op donderdag 6 juli hebben de politie­bonden aan de werkgever de uitkomsten overh­andigd van een werkvloer-peiling op koopkrachtgebied. In twee weken tijd maakten vijfduizend politiemede­werkers via die enquête duidelijk dat ze in aan­vulling op de lopende cao een flinke extra inflatiecorrectie van het korps/de overheid verwachten, hetzij dit jaar nog, hetzij uiterlijk medio 2024.


De werkgever wil pas praten over nieuwe koop­kracht­maatregelen tijdens de onder­handelingen over een nieuwe cao in het voorjaar van 2024. Bijna 80 procent van de ondervraagde collega's heeft weinig tot bitter weinig waardering voor deze opstelling.


Een ruime meerderheid van de respon­denten (58 procent) verklaart zich zonder meer bereid om nog dit jaar in actie te komen voor een extra koop­krachtmaatregel, mochten de bonden daartoe oproepen. Een grote groep van 29 procent houdt een slag om de arm en kiest voor 'weet niet/geen mening'.


Tachtig procent heeft er ook geen probleem mee als de bonden het reguliere cao-traject af­wach­ten en dan (als­nog) de eis van een flinke aanvul­lende inflatiecorrectie op tafel te leggen. 61 procent noemt die keuze zelfs begrijpelijk en verstandig.


De werkgever gaat zich beraden over dit signaal vanaf de werkvloer en komt na de zomer met een reactie. De bonden hopen dat hij alsnog con­cludeert dat een extra koop­kracht­maatregel dit najaar een verstandige zet zou zijn. De val van het kabinet Rutte IV doet daar niets aan af. Sterker nog: die maakt dat besluit zelfs nog verstandiger.

Lees meer

Thuiswerken

Goed regelen graag! 

Tussen 23 mei en 5 juni hebben 2.186 politie­mensen meegedaan aan een digitale enquête van de politiebonden over hun ervaringen en wensen op het gebied van thuis­werken. Bruik­bare input bij de gesprekken die de bonden met de werkgever voeren over een landelijk pakket aan voorzieningen ter onder­steuning van thuiswerken. De komst van zo’n regeling is een van de afspraken in de politie-cao 2022-2024.


De helft van de respondenten werkt in het functiedomein uitvoering, 40 procent in het functiedomein ondersteuning en 7 procent is leidinggevende. Bijna alle respondenten (96 procent) hebben ervaring met thuiswerken. 73 procent werkt momenteel regelmatig thuis, gemiddeld een à twee dagen per week. Maar er zijn ook veel respondenten die melden nooit vooraf te weten wanneer ze daar gelegenheid toe hebben. Dat is geheel afhankelijk van hun roosters en de variatie in het werkaanbod.


Van de ondervraagde collega’s wil tachtig procent graag thuis blijven werken of dat kunnen gaan doen. Zeventien procent laat weten daar geen enkele behoefte aan te hebben. Van de collega’s die het fijn vinden om te kunnen thuiswerken, wil zestig procent graag duidelijke landelijke af­spraken over de mogelijke flexibiliteit in de gemaakte afspraken. Twintig procent heeft bij voorkeur een vaste thuiswerkdag.

Lees meer

tekst Dick Harte | foto's: ANP Foto / Shutterstock