Pensioenwet
Door het parlement
Op donderdag 22 december 2022 ging een ruime meerderheid in de Tweede Kamer akkoord met een vernieuwing van de wettelijke spelregels die in Nederland gelden bij het collectief opbouwen van pensioenen. Van de 150 volksvertegenwoordigers stemden er 93 voor (62 procent), 48 stemden tegen (32 procent).
Het aannemen van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) door de Tweede Kamer was een belangrijk politiek feit. Ons democratische bestel kent echter ook nog een Eerste Kamer, bestaande uit 75 senatoren. Hun taak is het keuren van door de Tweede Kamer aangenomen wetten op hun bestuurlijke en juridische kwaliteit. Zit het politieke resultaat ook logisch in elkaar? Is het praktisch uitvoerbaar?
Op dinsdag 30 mei 2023 stemde ook een ruime meerderheid in de Eerste Kamer voor de nieuwe spelregels – vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen. Van de 75 senatoren stemden er 46 voor (61 procent) en 27 tegen (36 procent).
Om de beoogde verbeteringen op basis van de nieuwe regels te realiseren, moeten de huidige pensioencontracten ingrijpend worden aangepast – ook de pensioenregeling voor politiemedewerkers bij pensioenfonds ABP.
Doordat de Eerste Kamer akkoord is gegaan, is de nieuwe wet op 1 juli 2023 in werking getreden. Vanaf die dag hebben vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders 4,5 jaar om de huidige pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving – tot 1 januari 2028.
Lees meer
ABP-infotool
Achterhaald
Sinds eind mei kunnen (politie)ambtenaren op MijnABP niet langer gebruik maken van de infotool Uw Persoonlijke Pensioenpot. Het pensioenfonds heeft deze app verwijderd om te voorkomen dat deelnemers de daarin genoemde bedragen gaan vergelijken met de bedragen op de individuele pensioenrekeningen in het vernieuwde pensioenstelsel.
Wat de NPB betreft een begrijpelijk besluit, want dat komt neer op appels met peren vergelijken. De infotool is daar nooit voor bedoeld geweest en ook niet geschikt voor.
Ook na het verdwijnen van de persoonlijke pensioenpot is voor ABP-deelnemers nog altijd volop informatie over hun individuele pensioenopbouw beschikbaar in MijnABP.
Wie een indicatie van zijn huidige en mogelijk te realiseren
pensioenvoorzieningen wil, kan gebruik maken van Plan Uw Pensioen.
Voordat ABP overgaat naar het vernieuwde pensioenstelsel ontvangen alle deelnemers die nog bezig zijn met het opbouwen van hun pensioen – en dus ook alle politiemensen in actieve dienst – een prognose van hun persoonlijk pensioenvermogen op basis van de nieuwe regels. Daarnaast krijgen ze informatie over hun pensioenuitkeringen in het huidige en het nieuwe stelsel. Met behulp daarvan kunnen ze dan hun pensioeninkomen in de oude en nieuwe situatie vergelijken en desgewenst actie ondernemen – bijvoorbeeld overleggen met de bond.
Lees meer
Pensioenakkoord
Bijverdienen
De invoering van de Wet toekomst pensioen (Wtp) heeft geleid tot een versoepeling van de regels voor voltijds bijverdienen terwijl je al (een deel van je) pensioen ontvangt. Voor 1 juli 2023 was die mogelijkheid beperkt tot de eerste vijf jaar voorafgaand aan je AOW-gerechtigde leeftijd.
Liet je je pensioen op een lagere leeftijd ingaan, dan mocht je tot aan je AOW-leeftijd hooguit hetzelfde percentage werken als het uitbetaalde pensioenpercentage. Dus liet je je pensioen voor 50 procent ingaan vanaf je 61-ste, dan moest je voor 50 procent stoppen met werken. Ook moest je in een intentieverklaring vastleggen niet van plan te zijn meer te gaan werken. Die verklaring werd toegevoegd aan je dossier bij ABP.
Sinds 1 juli hoeft dat niet meer. Volgens de Wtp kun je maximaal tien jaar voor je AOW-gerechtigde leeftijd beginnen met pensioen op te nemen. De eis dat je moet stoppen met werken is volledig vervallen, net als de intentieverklaring.
Voor het ABP-pensioen blijft gelden dat je vanaf 60 jaar je pensioen kan in laten gaan. Het vervallen van de intentieverklaring geldt ook voor reeds ingegane pensioenen.
Vroegpensioen
RVU ook na 2026?
De meest gestelde vraag aan de NPB is momenteel of er al iets duidelijk is over de opvolger van de tijdelijke Regeling Vervroegde Uittreding, de RVU.
Op 2 februari 2023 liet minister van Pensioenen Carola Schouten weten dat ze (opnieuw) met werkgeversorganisaties en vakbonden ging overleggen over de noodzaak van structurele maatregelen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en zwaar werk vanaf 2026. Daarvoor is in het Pensioenakkoord 1 miljard euro uitgetrokken. Minister Schouten beloofde de Kamer in de loop van 2023 te informeren over de voortgang.
Zoals bekend is vakcentrale FNV - waarbij ook de NPB is aangesloten - een van de belangrijkste onderhandelaars namens de Nederlandse vakbeweging. Wat de FNV betreft moet de tijdelijke RVU worden verlengd en verbeterd (opgeplust). Nog voor het najaar wil de FNV duidelijk hebben of daarover een akkoord mogelijk is of dat vakbondsacties nodig zijn.
Het is dus (nog steeds) afwachten of en wanneer de landelijke onderhandelingen leiden tot een akkoord over structureel vroegpensioenbeleid. Zodra die regeling er is, gaan de werkgever en de politiebonden meteen in overleg over een sectorale regeling ten gunste van (om te beginnen) de politiemedewerkers die geboren zijn in 1961 of later. Die afspraak (meteen onderhandelen bij politiek-fiscale ruimte) is vastgelegd in de politie-cao 2022-2024.
Lees meer
‘Indexatieschade’
Nieuw proefproces
Hebben Nederlanders recht op vergoeding van hun niet-toegekende pensioenindexatie (inflatiecorrectie) tussen 2007 en 2021? De Stichting PensioenVoldoen.NL is daarover een proefproces gestart. De kans op succes lijkt miniem, gezien de rechterlijke afwijzing van eerdere schadeclaims. Op 28 juni bleek ook de Haagse kortgedingrechter geen reden te zien om de Staat te veroordelen wegens onrechtmatig pensioenbeleid.
De uitspraak van 28 juni vond plaats in de zaak die ABP-deelnemer Johnny Bakker (84) tegen de Staat heeft aangespannen, gesteund door de Stichting PensioenVoldoen.NL. Hij eist daarin ruim € 26.000 aan schadevergoeding voor gemiste indexaties.
De Stichting PensioenVoldoen.NL is op 13 mei van dit jaar opgericht en heeft naar eigen zeggen al meer dan 250.000 deelnemers. Die hopen dat de proefprocedure met Bakker ook voor hen een schadevergoeding door de Staat zal opleveren. Aanmelding is gratis: alleen bij een overwinning claimt de stichting 4,5 procent van elke toegekende vergoeding. Bestuurslid en woordvoerder is oud-Kamerlid Henk Krol (foto). De eerste klap bleek zelfs geen daalder waard. Opnieuw oordeelde de rechter dat Nederland in 2007 niet in strijd met de Europese pensioenrichtlijn had gehandeld. Ze had het volste recht gehad om dat jaar een wettelijke rekenrente voor de bepaling van de vereiste buffers van de pensioenfondsen in te voeren die de mogelijkheid van inflatiecorrectie jarenlang blokkeerde.
Lees meer
Pensioenoverzicht
Controleren!
Ieder jaar ontvangen deelnemers die nog pensioen opbouwen van ABP een uniform pensioenoverzicht (UPO). Daarin staat om te beginnen je opgebouwde ouderdomspensioen: het bedrag aan pensioen dat je gaat ontvangen als je nu stopt met werken. Ook wordt vermeld welk ouderdomspensioen je kunt bereiken: het bedrag aan pensioen dat je gaat ontvangen als je doorwerkt tot aan je AOW-gerechtigde leeftijd. Tot slot staat in je UPO je partnerpensioen: het bedrag dat je partner krijgt uitgekeerd vanaf je overlijden.
Wat je ook vindt op je UPO zijn je dienstverbandgegevens. Die zijn de basis voor de berekening van je pensioenaangroei: het bedrag dat je pensioen meer waard wordt in een jaar.
De dienstverbandgegevens kun je zelf controleren. Check dus je vaste pensioengevend salaris, variabel pensioengevend salaris en je deeltijdfactor ieder jaar. Let op: dit is de stand van 1 januari. Kloppen deze gegevens niet? Neem dan contact op met je werkgever. Je werkgever is verantwoordelijk dat de juiste gegevens worden aangeleverd bij ABP.
Daarnaast is het ook verstandig om de bedragen op elk nieuw UPO te vergelijken met die op je UPO van het jaar ervoor. Check het opgebouwde ouderdomspensioen!
tekst Dick Harte | foto's: ANP/HH & Shutterstock