Pensioenwet

Door het parlement

Op donderdag 22 december 2022 ging een ruime meerderheid in de Tweede Kamer akkoord met een vernieuwing van de wettelijke spelregels die in Nederland gelden bij het collectief op­bouwen van pensioenen. Van de 150 volks­vertegen­woordigers stemden er 93 voor (62 procent), 48 stemden tegen (32 procent).


Het aannemen van de Wet toekomst pensioe­nen (Wtp) door de Tweede Kamer was een belangrijk politiek feit. Ons democratische bestel kent echter ook nog een Eerste Kamer, bestaande uit 75 senatoren. Hun taak is het keuren van door de Tweede Kamer aangenomen wetten op hun bestuurlijke en juridische kwaliteit. Zit het politieke resultaat ook logisch in elkaar? Is het praktisch uit­voerbaar?


Op dinsdag 30 mei 2023 stemde ook een ruime meerder­heid in de Eerste Kamer voor de nieuwe spelregels – vastgelegd in de Wet toekomst pen­sioenen. Van de 75 senatoren stemden er 46 voor (61 procent) en 27 tegen (36 procent).


Om de beoogde verbeteringen op basis van de nieuwe regels te realiseren, moeten de huidige pensioencontracten ingrijpend worden aan­gepast – ook de pensioenregeling voor politie­medewer­kers bij pensioenfonds ABP.


Doordat de Eerste Kamer akkoord is gegaan, is de nieuwe wet op 1 juli 2023 in werking getreden. Vanaf die dag hebben vakbonden, werkgevers en pensioen­uitvoerders 4,5 jaar om de huidige pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving – tot 1 januari 2028.

Lees meer

Vroegpensioen

RVU ook na 2026? 

De meest gestelde vraag aan de NPB is momenteel of er al iets duidelijk is over de opvolger van de tijdelijke Regeling Ver­vroegde Uittreding, de RVU.


Op 2 februari 2023 liet minis­ter van Pensioenen Carola Schouten weten dat ze (opnieuw) met werk­gevers­organisaties en vakbonden ging over­leggen over de noodzaak van structurele maatregelen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en zwaar werk vanaf 2026. Daarvoor is in het Pensioenakkoord 1 miljard euro uit­getrokken. Minister Schouten beloofde de Kamer in de loop van 2023 te informeren over de voort­gang.


Zoals bekend is vakcentrale FNV - waarbij ook de NPB is aangesloten - een van de belangrijkste onderhandelaars namens de Nederlandse vakbeweging. Wat de FNV betreft moet de tijdelijke RVU worden verlengd en verbeterd (opgeplust). Nog voor het najaar wil de FNV duidelijk hebben of daarover een akkoord mogelijk is of dat vakbondsacties nodig zijn.


Het is dus (nog steeds) afwachten of en wanneer de landelijke onderhandelingen leiden tot een akkoord over structureel vroegpensioenbeleid. Zodra die regeling er is, gaan de werkgever en de politie­bonden meteen in overleg over een sectorale regeling ten gunste van (om te beginnen) de politiemedewerkers die geboren zijn in 1961 of later. Die afspraak (meteen onderhandelen bij politiek-fiscale ruimte) is vastgelegd in de politie-cao 2022-2024.

Lees meer

tekst Dick Harte | foto's: ANP/HH Shutterstock